Bogdan Pevec – “Tradiconalna organizacija vs high-scale okolje.”

V 74. epizodi, se nam je pridružil izjemen Bogdan Pevec in nam predstavila svet high-scale okolja.

Potek epizode

Omenjeno v epizodi

Najljubša knjiga:

 • William Glaser: Choice Theory, Povezava,
 • Lou Gerstner: Who Says Elephants Can't Dance, Povezava.

Naroči se

"Vsako jutro ko prideš v službo svoja prepričanja in ego pusti pred vrati. Čeprav si top manager ti je dovoljeno reči ne vem, ne razumem."

Bogdan Pevec

Spoznaj gosta

Bogdan Pevec je diplomiral na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani na poslovni smeri Računovodstvo in revizija. Za diplomsko delo je prejel Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani. Študij je nato nadaljeval na poslovni šoli v Londonu, kjer je magistriral in pridobil naziv MBA. Po pridobitvi magistrskega naziva je izobraževanje nadaljeval s specializiranim študijem projektnega managementa na univerzi Stanford v ZDA, ki ga je zaključil s pridobitvijo akreditacije Stanford Certified Project Manager (SCPM).

 

Pri 22 letih je postal štipendist računovodskega servisa Konto d.o.o. v Ljubljani, v katerem je kot študent delal celotno obdobje študija na Ekonomski fakulteti, prav tako se je po zaključku dodiplomskega študija leta 2007 v njem tudi zaposlil. Kmalu po zaposlitvi je prevzel vodenje svoje ekipe računovodij in davčnih svetovalcev, kjer je bil poleg osnovnih dejavnosti računovodskega servisa intenzivno vključen tudi v projekte vpeljave informacijskega sistema Microsoft Navision pri različnih strankah in industrijah. Tam se je prvič srečal s kompleksnostjo poslovnih sistemov, raznovrstnimi organizacijskimi kulturami in problematiko, kjer vodstven kader slabo pozna ustroj temeljnih procesov v lastnih podjetjih.

 

Pri 27 letih je stopil na podjetniško pot ter ustanovil podjetje Novec d.o.o., v katerem je bil razpet med nudenjem računovodskih in svetovalnih storitev mladim start-up podjetjem na eni strani, ter vodenjem večjih projektov prestrukturiranja srednje velikih družb na drugi.

 

Prvi večji projekt je bila reorganizacija podjetja Velana d.d. ter priprava družbe na prodajo. Za tem je sledil daljši tri-letni projekt prestrukturiranja družb Skupine Marles, kjer je bilo potrebno prenoviti prodajni program, cenovno politiko ter velik del poslovnih procesov.

 

Po uspešno zaključenem projektu se je leta 2016 zaposlil v družbi Litostroj Power d.o.o., kjer je v začetku razvil in vzpostavil službo projektnega kontrolinga, v roku enega leta pa je postal Direktor razvoja poslovnega sistema, kjer je vodil reorganizacijo celotne IT infrastrukture družbe. Poleg te funkcije je intenzivno sodeloval pri postavitvi nove tovarne v Turčiji, kjer je vzpostavil celotno računovodsko-finančno službo ter vodil projekt postavitve novega programa SAP S4Hana. Za to implementacijo SAP-a je nato leta 2019 njegova šest-članska ekipa od SAP Central&Eastern Europe prejela nagrado SAP Quality Award v kategoriji inovacijskih rešitev.

 

Po uspešnem zagonu tovarne v Turčiji se je v drugi polovici leta 2019 prezaposlil v mlado in hitrorastoče e-commerce podjetje HS PLUS d.o.o., kjer sedaj opravlja funkcijo finančnega in operativnega direktorja.

Fun facti:

 • FURJAST & POVRŠEN

»Moji začetki v računovodstvu so bili kar težki, ker sem bil precej “površen”. Zato so me menjali med ekipami in šele pri 3. ekipi so me spravili v red pri čemer še sam ne vem, kako da so imeli toliko potrpljenja z mano.«

 • KULTURNI ŠOK

»Predno sem začel delo v HS Plus nisem bil seznanjen z organizacijsko kulturo saj sem se 2x pozno popoldan dobil z Rokom (direktorjem in lastnikom), da sva dorekla detajle sodelovanja in potem je nastopil moj prvi delovni dan. Po prihodu v službo me Rok pelje po firmi in me predstavi:

Očitno je bilo, da smo bili vsi malo šokirani: jaz v obleki, večina ostalih v T- shirts & Shorts. Jaz se sprašujem kam sem to prišel, ostali se sprašujejo kam gre ta firma, da take kravatarje zaposluje :) Potem sem hitro obleko zamenjal za kavbojke in strajco, sedaj pa že dve leti enako kot ostali nosim T-shirt«

 

Naj quote:

 • Everyone you will ever meet knows something you don’t (Bill Nye)
 • The measure of intelligence is the ability to change (A. Einstein)

Naj knjiga:

 • William Glaser: Choice Theory
 • Lou Gerstner: Who Says Elephants Can't Dance

Naj serija: House of Cards / Suits

Hobiji:

 • Samohipnoza
 • Kolesarstvo - gravel biking
 • Športno streljanje

Najljubša hrana: Vse kar je dobro :) ampak z dobrim Steak-om me pa vedno kupiš

Najljubši podjetnik: Jeff Bezos

 

Naj app: Todoist https://todoist.com/home - to je app za organizacijo taskov - moj celoten delovni dan temelji na tej aplikaciji, kjer organiziram prioritete in tipe nalog. Usklajena je z google koledarjem, tako da koledar uporabljamo samo za sklicevanje zunanjih sestankov in za privatne zadeve

Nauki za naše poslušalce:

 • Vsako jutro ko prideš v službo svoja prepričanja in ego pusti pred vrati. Čeprav si top manager ti je dovoljeno reči ne vem, ne razumem,
 • Ne moreš vodit in sprejemati odločitev, če ne poznaš svojih procesov in ljudi (ekipe)
 • Vsi poznamo eno znano frazo iz filma The Godfather “It's not personal. It's just business”. Z leti pa se naučič da je popolnoma vse personal in če hočeš delovati dobronamerno in živet mirno sam s sabo to upoštevaš v vseh odnosih - poslovnih in privatnih

Kontakt

Bogdan Pevec LinkedIn

Mark Kalin je izkušen manager, podjetnik, innovator, mentor, predavatelj in strokovnjak za vzpostavljanje inovativnih ekosistemov in transformacij kultur ter strokovnjak za vzpostavitev visoko zmogljivih virtualnih timov, z zelo bogato izobrazbo in poslovnimi izkušnjami.

Prejšnja epizoda

Naslednja epizoda

Poslušaj več