Jan Peloza – “Socialno in impact podjetništvo – spreminjanje statusa quo.”

V 67. epizodi se nam je pridružil Jan Peloza, direktor SLOAMa, ki nam je podrobneje predstavil kaj pomeni biti socialni in impact podjet

Potek epizode

Omenjeno v epizodi

Najljubša knjiga:

  • Simon Sinek - Infinite Game, Povezava.

Naroči se

"Ne zamenjujte samozavesti in odprtosti za uspeh in odličnost vodenja"

Mag. Jan Peloza

Spoznaj gosta

Jan Peloza je inženir računalništva in informatike, ima magisterij iz strateškega tržnega komuniciranja s poudarkom na socialnem marketingu ter je zaključil MBA na ljubljanski Ekonomski fakulteti.

 

Skozi svojo kariero je gradil uspešne zgodbe v nevladnem sektorju in socialni ekonomiji, zadnja leta se pa osredotoča predvsem na razvoj sektorja podjetij z družbenim in okolijskim učinkom.

 

Jan je dobitnik številnih državnih in tujih nagrad, med drugim s področja zdravja, izobraževanja in trajnostnega razvoja, je One Young World ambasador in ustanovni kurator Global Shapers Community-ja v Kopru, ki deluje pod okriljem Svetovnega gospodarskega foruma. V prostem času igra košarko, sicer pa trenutno vodi Slovensko agencijo za mlade ter mednarodni organizaciji Zvezo evropskih mladinskih kartic in Mednarodno zvezo za zdravje mladih (International Youth Health Organization). Jan je bil tudi dolgo časa zaposlen pri Svetovni Zdravstveni Organizaciji (WHO).

 

Trenutno je direktor SLOAMa – Slovenske agencije za mlade, kjer je vključenih 130.000 maldih, 100+ partnerjev in več kot 7 mio popustov po Evropi. Sedaj pa prevzema vodenje do zdaj zanj največjega projekt, pospeševalnika za podjetja z družbenim in okolijskim učinkom, Impact Hub Ljubljana, ki odpira svoje prostore na bivšem trgovalnem prostoru ljubljanske Borze.

Naj quote: Impact first, profit second

Naj knjiga: Simon Sinek - Infinite Game

Naj serija: Karkoli triler ali strategy-wise - mogoče recently najbolj Casa de Papel, pred tem pa House of Cards, ampak tudi kaj bolj sci-fi kot je lost in sitcom kot je the Office, čeprav slednjemu v današnjem času ne bi dovolili posnet prvih epizod :)

Hobiji: Košarka, meditacija, vsekakor potovanja

Najljubša hrana: Kruhovi cmoki s slivami brez sliv ;) Samo okus sliv torej, slive sem vedno odmaknil.

Najljubši podjetnik: Težko je imeti vzornika v tem primeru. Se pa dostikrat pošalim, da je dober socialni ali impact podjetnik neka mešanica med Elonom Muskom in Mati Terezo ;)

Naj app: Najbolj pogosto osebno uporabljen sigurno kak trgovalni app, ampak poslovno pa EYCA Slovenija (Evropska mladinska kartica), ker ga pač razvijamo mi ;)

Trije nauki za naše poslušalce:

  • V življenju nisem šel k partnerju s finančno ponudbo brez, da bi imel win-win zgodbo - zelo nerad grem torej v partnerstva, kjer samo mi profitiramo, zato sem organsko proti donacijam, ki so enostranske. Razen seveda, če to ne gre v dobrodelne namene - s tem ne gradiš trajnostnega biznisa in platforme za dejanski uspeh.
  • V tridesetih letih (do 2050) tisti podjetnik, ki ne bo imel implicitno vkomponirane družbene in okoljske odgovornosti, mogoče celo net positive impacta na okolje in družbo, bo verjetno obubožal oz.ne bo uspel. Če seveda ostanemo v kapitalizmu, kot ga poznamo, ker je to edina logična rešitev, če želimo obdržati business as usual
  • Ne zamenjujte samozavest in odprtost za uspeh in odličnost vodenja. Sem sam že parkrat pristal na tankem ledu. Torej hire for attitude, train for skills.

Kontakt

Jan Peloza LinkedIn

Mark Kalin je izkušen manager, podjetnik, innovator, mentor, predavatelj in strokovnjak za vzpostavljanje inovativnih ekosistemov in transformacij kultur ter strokovnjak za vzpostavitev visoko zmogljivih virtualnih timov, z zelo bogato izobrazbo in poslovnimi izkušnjami.

Prejšnja epizoda

Naslednja epizoda

Poslušaj več