Katarina Raičević: “Vsak je najboljša verzija sebe v danem trenutku. Uspeh mednarodnih ekip vidim skozi deljenje idej, izkušenj, dobrih praks in dopuščanja napak.”

V 8. epizodi smo z Katarino Raičević odkrivali kaj je njen recept za uspeh njenih mednarodnih ekip v podjetju Bisnode.

Potek epizode

01:55 Kakšna je bila Katarina v gimnaziji

04:50 Rada dam ljudem občutek, da imajo svoj glas

07:10 Kaj iščeš, ko sestavljaš ekipo

10:35 Kako ti gledaš na napake

15:15 Kulturne razlike

21:15 Mentorji

23:25 Tvoja rutina oziroma teden

30:25 Kaj si naredila, ko je prišel Covid-19

40:20 1 na 1 pogovori

44:00 Smo najboljša verzija sebe

53:05 Lastnosti dobre vodje

56:45 Moja diploma

01:00:00 Intuicija

01:02:05 Motivacijski faktorji

01:07:20 Fun facti: Naj hrana, naj serija

01:09:50 Trije nauki

Omenjeno v epizodi

Najljubše knjige:

  • Alamut - Vladimir Bartol, Povezava,
  • Življenje je tvoje - Louise Hay, Povezava,
  • 12 Rules for life - Jordan Peterson, Povezava.

Naroči se

"Zame ni nobena ideja nora, zelo rada imam ideje, ki so izven okvirja. Potem vidiš, kako se ljudje začnejo odpirati."

Katarina Raičević

Spoznaj gosta

Katarina Raičević je po izobrazbi diplomirana pedagoginja in profesorica sociologije. Zase pravi, da je stara duša v mladem telesu. Je v razmerju s fenomenalno osebo že 17,5 let in ima sina starega 5,5 let. Njena kariera je bila zelo raznolika, od njene prve zaposlitve, ki je bila prodaja Kirbi sesalcev, kar je delala natanko 1 teden, nato je delala tudi kot hostesa pa do dela v gostilni in v trgovini z interierjem. Kasneje so prišle bolj pomembne zaposlitve, kot je IBM (2 leti), Microsoft (8 let), kjer je dodobra spoznala korporativni svet, saj je bila kar na sedmih različnih funkcijah, nato pa je prišla v podjetje Bisnode (najprej vodja SME prodaje za južne trge, sedaj pa je vodja korporativne in SME prodaje za Jugovzhodno Evropo, kjer pokriva ekipo sedmih trgov in kjer vodi ekipo izjemnih vodij lokalnih prodaj.

Izobrazba ji veliko pomeni (“Some people would call me a nerd”,) kar se je odrazilo v zlati maturi, nato Zoisovi štipendiji in na koncu Prešernovi nagradi za diplomsko delo z naslovom Homoseksualnost in religija (kjer je proučevala odnos krščanstva, judovstva in islama do homoseksualnosti). Vedno so jo zanimale tabu teme in teme, ki so na robu (s kolegico na faksu sta npr. naredili seminarsko o prostituciji v Sloveniji).

V življenju jo vodi rezultat in je sama sebi svoj idol čez x let. Verjame, da smo vsi ljudje najboljša verzija sebe v danem trenutku. Osebni razvoj, samospoznavanje in krpanje lastnih ran je nekaj, v čemer uživa. Fascinira jo, če lahko navdihuje druge, jim svetuje in pomaga. Ima močno razvito intuicijo, ki ji tudi sledi. Je velik ljubitelj poletja, zimski športi pa ji niso najljubši.

Trenirala je košarko, odbojko ter kasneje postala inštruktorica aerobike. Navdihuje jo iskrenost, odlične debate in obkroža se predvsem z ljudmi, s katerimi ima lahko globoke debate ter uživa v odgovornosti. Iskrenost zanjo predstavlja najvišjo stopnjo spoštovanja. Pri vodenju je pragmatična, transparentna in poizkuša ustvariti varno mrežo za svoje ljudi, da so lahko to kar so. Po njenem mnenju le tako lahko začnemo delati premike. Če lahko vidi sadove svojega dela, ustvarja nove ideje in jih testira, ji je to odlično, ker samo eksekucija nečesa ji ni dovolj.

Fun facti: Kot otrok je želela postati pevka ali igralka. Je celo šla na karaoke in tam pogorela. Pela je pesem Zemlja pleše. Ker ima izredno zabavnega partnerja, ki je rad DJ na internih zabavah, je v jutranjih urah vedno igrala ta pesem. Rojena je na dan 18.4. (dan, ko je umrl Einstein) in rada fantazira, da je neka povezava zadaj. Mogoče je zato v srednji šoli razmišljala o študiju astronomije. Zase skrbi fizično, mentalno, psihično in spiritualno.

Naj quote: V poslu “Vision without execution is hallucination“ in “Assumption is the mother of all mistakes.“ Privatno pa “Šele z distanco se rodi oblika, Kajetan Kovič“ in pa “Če bi živela svoje življenje še enkrat, bi naredila vse popolnoma enako, neznani avtor. “
Naj knjiga: Alamut, Življenje je tvoje in 12 rules for life,
Naj serija: Ray Donovan in VEEP
Hobiji: Druženje z ljudmi, ki so ji blizu.
Najljubša hrana: Taščina “zeljanica“ in njen losos ter mamin pomfrit. Ima fenomenalno taščo, ki je izjemna kuharica, zato je težko fascinirana v restavracijah.
Naj app: Ne uporablja aplikacij oziroma uporablja Viber. Od socialnih omrežij pa uporablja le LinkedIn. Na tem področju je načrtno ostala v kameni dobi.

Trije nauki:
1. Ljudje si ne bodo zapomnili, kaj si rekel/-la, si bodo pa dobro zapomnili, kako so se počutili zraven tebe (neznani avtor).
2. Vsaka pot okoli sveta se začne s prvim korakom. Dovoli si spoznati sebe, se sprejeti in se izboljšati na področjih, kjer si to sam/-a želiš. Ne nosi mask na obrazu, ker je to izredno revno življenje.
3. Perspektiva – na vsako stvar lahko pogledaš z več vidikov. Negativne besede spreminjaj v pozitivne. S tem se bodo misli umirile in osebnost se bo okrepila.

Kontakt

Katarina Raičević LinkedIn

Mark Kalin je izkušen manager, podjetnik, innovator, mentor, predavatelj in strokovnjak za vzpostavljanje inovativnih ekosistemov in transformacij kultur ter strokovnjak za vzpostavitev visoko zmogljivih virtualnih timov, z zelo bogato izobrazbo in poslovnimi izkušnjami.

Prejšnja epizoda

Naslednja epizoda

Poslušaj več