Dr. Matej Drašček: “Notranja revizija kot glasnik etike v organizaciji”

V 31. epizodi se nam je pridružil dr. Matej Drašček in nas popeljal v svet etičnosti pri poslovanju, moralnih vrednost in notranje revizije.

Potek epizode

02:46 Kakšen si bil v gimnaziji

05:45 Teza tvoje doktorske disertacije

09:45 Razlika med notranjo in zunanjo revizijo

15:05 Komuniciranje ugotovit neetičnih dejanj

22:40 Je neetično ravnanje v porastu in kako se odražamo Slovenci v primerjavi s svetom

28:43 Kako gledaš na svet skozi oči notranjega revizorja

35:22 Kakšen je tvoj tipičen dan

39:40 Kako se je tvoj stil vodenja spreminjal

46:28 Katere metodologije so v ospredju tvoji raziskav in strokovnih člankov

52:10 Kakšne lastnosti so pomembne, ko sestavljaš ekipo

57:10 Kaj so nepričakovane moralne dileme

01:02:55 Kako poskrbiš za stress

01:05:50 Fun facti: Naj aplikacija, Naj serija

01:08:50 Trije nauki

Omenjeno v epizodi

Najljubša knjiga:

Naroči se

"Ko naredi ekipa nekaj dobrega poglej čez okno, ko pa nekaj slabega, se poglej v ogledalo."

Dr. Matej Drašček

Spoznaj gosta

Dr. Matej Drašček je doktor znanosti. Naslov disertacije je bil “Analiza etičnih pristopov managerjev (področje poslovne etike)”. Leta 2006 prejel Prešernovo nagrado. Ima tudi ogromno certifikatov CIA (certified internal auditor), CRMA, CFSA (Certified financial service auditor, ISO 90001 notranji preiskovalec. Je tudi avtor veliko znanstvenih, strokovnih in poljudnih člankov. Zadnji strokovni članek “How to make a better ethical decision in unexpected moral dillemas”, je bil objavljen v The European Financial Review. Matej je tudi so-avtor Etičnega kodeksa menedžerjev za Združenje Manager Slovenije.

Poslovna pot ga je vodila od direktorja kadrovske službe in varstva pri delu pr Otis lift d.o.o., do generalnega direktorja pri Biring Biro d.o.o., pa vse do trenutne zaposlitve, kjer je vodja službe notranje revizije pri Hranilnici Lon d.d. Ukvarja se z etiko, prevarami, tveganji in upravljanji ter vloge notranje revizije v teh vidikih organizacije. Matej je tudi predsednik Združenja notranjih revizorjev – IIA – Slovenski inštitut. Je tudi asistent na Ekonomski Fakulteti za predmet Strateški management, gostujoč predavatelj na FDV za predmet Kadrovski praktikum ter asistent na Fakulteti za informacijske študije, kjer pomaga pri predmetu Temelji ekonomije in osnove delovanja gospodarstva.

Pravi, da so notranji revizorji velikokrat spregledani v organizacijah. Na splošno je znano, da notranji revizorji kot funkcija odkrijejo največ prevar (tudi najbolj znani žvižgači so bili notranji revizorji) in tudi organizacije z notranjo revizijo so na dolgi rok uspešnejše. So pa tudi zaradi tega velikokrat tarča povračilnih ukrepov uprave oz. vodstva in "ne bodi ga treba" v organizacijah. Sedaj so v Združenju notranjih revizorjev odločili, da to spremenimo. Spletna stran združenja: https://www.iia.si/, in pa globalna spletna stran: https://global.theiia.org/Pages/globaliiaHome.aspx

Naj quote: Vsakogar, ki ga srečate, bije svojo bitko, o kateri ne veste ničesar. Zato bodite prijazni. Vedno. Robin Williams (Everyone you meet is fighting a battle you know nothing about. Be kind. Always)

Naj knjiga: Antigona

Naj serija: Absolutely Fabolous

Hobiji: branje, hribi

Najljubša hrana: italijanska

Najljubši podjetnik: John Mackey (Wholefoods)

Naj app: Curio

 

Trije nauki:

  • Bodite pošteni,
  • Zabavajte se,
  • Ne jemljite stvari preveč resno.

Kontakt

Dr. Matej Drašček LinkedIn

Mark Kalin je izkušen manager, podjetnik, innovator, mentor, predavatelj in strokovnjak za vzpostavljanje inovativnih ekosistemov in transformacij kultur ter strokovnjak za vzpostavitev visoko zmogljivih virtualnih timov, z zelo bogato izobrazbo in poslovnimi izkušnjami.

Prejšnja epizoda

Naslednja epizoda

Poslušaj več