Saška Rihtaršič – “Inženirka strojništva, ki vodi podjetje z dodano vrednostjo več kot 100.000 eur na zaposlenega.”

V 86. epizodi smo gostili izjemno Saško Rihtaršič, ki nam je predstavila podjetje Danfoss Trata, kjer je dodana vrednost na zaposlenega 100.000 eur.

Potek epizode

0:00 – 4:00   Uvod- Kdo je Saška Rihtaršič in njena vloga v podjetju Danfoss Trata?

4:00 – 5:00   Saška v gimnaziji

5:00 – 7:07   Planiranje tedna in razporejanje obveznosti

7:07 – 8:45   Work-Life Balance

8:45 – 13:15  Spremembe v stilu vodenja skozi njeno kariero

13:15 – 14:30  Mednarodno okolje Danfossa

14:30 – 18:12   Razlike med dansko in slovensko kulturo

18:12 – 20:22   Lastnosti ekipe s katero dela

20:22 – 23:00   Vrednote vodij v današnjem času

23:00 - 27:27   Postavljanje prioritet

27:27 – 35:13   Ženske v inženirstvu in njena izkušnja

35:13 – 40:20   Kaj je daljinska energetika?

40:20 - 43:24  Mentorji na njeni poslovni poti

43:24 - 45:00   Feedback metode

45:00 -   47:53  AHA moment

47:53 –  51: 53  Vodenje v negotovih časih in nekonkurenčnost

51:53 -   58:42   Osebno življenje: hobiji, šport, knjige, hrana

58:42 -   1:02: 05  Najljubši podjetniki in uporabljene aplikacije

1:02:05 -  1:05:40   Zaključna misel

Omenjeno v epizodi

Najljubša knjiga: 

Naroči se

"Živite v tem trenutku in se osredotočite, na tisto, kar je v vaši moči, da lahko spremenite na bolje."

Saška Rihtaršič

Spoznaj gosta

Saška Rihtaršič je vodenje Danfoss Trate iz rok Aleksandra Zalaznika prevzela aprila 2023. Del Danfossa je že več desetletij, kar 24 let. Inženirka strojništva se je podjetju pridružila leta 1999 kot koordinatorka oskrbovalne verige, na novo delovno mesto pa je vstopila z mesta podpredsednice področja daljinska energetika. Skupaj z vodstveno ekipo se podpisuje pod razvojno strategijo in povečane investicije v razvoj digitalnih izdelkov, z namenom pohitritve zamenjave generacij in izboljšave dobavljivosti. Ob prevzemu vodenja je poudarila, da se obraz vodenja resda spreminja, a smernice in razvojno naravnana kultura podjetja ostaja enaka: »Še naprej naši nosilni stebri ostajajo inovativnost, učinkovitost in zavzetost zaposlenih. V času, ko sta energetska učinkovitost in trajnostni pristop v ospredju kot še nikoli, v Danfoss Trati  želimo biti vodilni. Gradimo na konkurenčni strategiji, utemeljeni na digitalizaciji in sistemskih rešitvah za ogrevanje in hlajenje stavb z minimalnim ogljičnim odtisom. Danfoss Trata ostaja prepoznavna v globalni korporaciji kot kompetenčni center na področju razvoja novih izdelkov, digitalizacije proizvodnje in razvoja poslovnih modelov. Hkrati se zavedamo vpetosti in pomena delovanja v lokalnem okolju. Nadaljujemo aktivno sodelovanje z izobraževalnimi ter raziskovalnimi institucijami in ostajamo zavezani razvoju talentov ter spodbujanju mladih za inženirske poklice.«

 

O podjetju Danfoss Trata

Začetki podjetja Trata segajo v leto 1937, Danfoss kot vodilno mednarodno podjetje na področju ogrevanja, hlajenja in sistemov regulacije pa je leta 1995 postal večinski lastnik Trate. Danfoss Trata je z bliskovitim razvojem nato zasedla mesto kompetenčnega centra za razvoj in proizvodnjo komponent za daljinsko ogrevanje v Sloveniji, kjer deluje na dveh lokacijah, v Ljubljani in Kamniku. Danfoss Trata je danes uspešno razvojno, proizvodno in prodajno podjetje na področju izdelkov in aplikacij za zagotavljanje energetske varčnosti, ki ponuja rešitve za učinkovito spopadanje s podnebnimi spremembami. Gre za razvojno konkurenčno organizacijo, vodilno pri rešitvah za daljinsko ogrevanje in hlajenje. Število zaposlenih je z Danfossovo vizijo inženirjev prihodnosti v tem obdobju zraslo s 160 na 600 zaposlenih, promet se je povečal kar 30-krat: s 5 milijonov na skoraj 150 milijonov EUR (v letu 2022). Tudi po ustvarjeni dodani vrednosti se Danfoss Trata umešča med prvake slovenskega gospodarstva: s preko 100.000 EUR na zaposlenega skoraj dvakratno presega slovensko povprečje.

Najljubši citat: Počasi se daleč pride.

Najljubša knjiga:  zelo so mi všeč turški pisatelji. Rada berem Elif Shafak in Orphan Pamuka. Zadnja njegova zelo dobra je Istanbul. Od Elif pa lahko omenim roman, ki je zelo presunljiv – Čast. Od slovenskih pisateljev mi je najbolj pri srcu Drago Jančar. Ena lepših knjig mi je To noč sem jo videl, pri srcu mi je tudi In Ljubezen tudi, sploh vse njegove knjige so res sam bralni užitek.

Najljubša serija: Doc Martin angleška nadaljevanka o »čudaškem« zdravniku, ki pride iz mesta na podeželje in se sooča z vaškimi posebneži.

Hobiji: Rada športam, in sicer tečem ter plavam in tudi plešem standardne plese. Rada vrtnarim in predvsem zadnja leta uživam v svojem cvetličnem vrtu in na koncu je moja strast tudi kuhanje.

Najljubša hrana: Sem ljubiteljica gob v različnih oblikah. Druga najljubša sestavina so morski sadeži.

Najljubši podjetnik: Michelle Obama

Najljubši app: Garmin smart watch app

Zaključni nauki za naše poslušalce:

  • živite v tem trenutku in se osredotočite, na tisto, kar je v vaši moči, da lahko spremenite na bolje
  • ne nalagajte si večjega pritiska, kot ga zmorete, ter verjemite vase in lastne sposobnosti
  • razvijajte svoj potencial in dosegajte rezultate skozi druge in skupaj z drugimi.

Kontakt

Saška Rihtaršič, LinkedIn.

Mark Kalin je izkušen manager, podjetnik, innovator, mentor, predavatelj in strokovnjak za vzpostavljanje inovativnih ekosistemov in transformacij kultur ter strokovnjak za vzpostavitev visoko zmogljivih virtualnih timov, z zelo bogato izobrazbo in poslovnimi izkušnjami.

Prejšnja epizoda

Naslednja epizoda

Poslušaj več