Simon Belak – »Meta-work in kako postati data-driven podjetje?«

V 68. epizodi se nam je pridružil Simon Belak, hacker-filozof, soustanovitelj Hekovnika in nam predstavil kaj pomeni biti data-driven podjetje.

Potek epizode

Omenjeno v epizodi

Najljubša knjiga:

  • The Origin of Consciousness in the Breakdown of the Bicameral Mind: Julian Jaynes, Povezava.

Naroči se

"Najbolj impactful stvar, ki jo lahko naredite (zase in za svoje podjetje) je redna, namerna in sistematična pol urna introspekcija vsak teden."

Simon Belak

Spoznaj gosta

Simon Belak je pomagal več ducatom podjetij postati data-driven in postaviti ali nadgraditi svoje podatkovne oddelke in podatkovno infrastrukturo. Poleg svetovalnega dela je bil tekom svoje kariere eden prvih inženirjev na Metabase iz Silicijeve doline, kjer je vodil razvoj umetne inteligence in pripeljal produkt do tega, da ga dnevno uporablja preko 50.000 podjetji, med drugim Swisscom, N26, Revolut, SpaceX, Adidas. Pred tem je bil tehnični direktor na GoOpti, kjer je s svojim delom podatkovno podprl GoOptijevo mednarodno širitev, izboljšal profitabilnost za 35%, vzpostavil growth hacking procese in pomagal pri pridobitvi serija A investicije tveganega kapitala. Kot soustanovitelj Hekovnika – prve startup šole v Sloveniji – je pustil neizbrisljiv pečat na slovenski startup sceni. Simon je iskan predavatelj doma in po svetu, zavzet mentor in viden član programerske in growth hacking skupnosti.

Naj quote: A change of perspective is worth 80 IQ points - A. Kay

Naj knjiga: nimam najljubše, ampak knjiga, ki mi je zelo pri srcu in jo skoraj vsakemu priporočam in vsebuje veliko prvin, ki jih zelo cenim je: The Origin of Consciousness in the Breakdown of the Bicameral Mind

Naj serija: serij gledam zelo malo. Prva, ki mi pade na pamet je Dirk Gently's Holistic Detective Agency

Hobiji: surfanje, gorsko kolesarjenje, restavriranje starodobnih avtomobilov

Najljubša hrana: na svetu je preveč jedi, da bi imel najljubšo v smislu, da bi se k njej znova in znova vračal. Rad kuham (navezava kuhanje - hekanje)

Najljubši podjetnik: bolj kot razmišljam, bolj se mi zdi, da je dober podjetnik vedno tudi deeply flawed. Ljudje od katerih sem se ogromno naučil: Kristjan Pečanec, Sameer al Sakran (CEO Metabase). Zanimiva oseba mi je Musk.

Naj app: Emacs

Nauki za naše poslušalce:

  • Malo dinamik je zares linearnih. Dvakrat večje, dvakrat hitrejše, dvakrat krajše se bo obnašalo več kot dvakrat drugače. Če denimo iterirate dvakrat hitreje, bo pot vašega posla povsem drugačna.
  • Vsako orodje (in pod to štejem tudi procese in mentalne modele) deluje "na obeh koncih". S svojimi danostmi vpliva na to kako razmišljamo in pristopamo k problemom. Nehote bomo kar je preprosto počeli pogosto, tistemu kar ima veliko trenja pa se bomo izogibali. Analizirati svet okoli nas skozi prizmo UX je zato ena ključnih praks za (samo)izboljševanje.
  • Najbolj impactful stvar, ki jo lahko naredite (zase in za svoje podjetje) je redna, namerna in sistematična pol urna introspekcija vsak teden.

Kontakt

Simon Belak LinkedIn

Mark Kalin je izkušen manager, podjetnik, innovator, mentor, predavatelj in strokovnjak za vzpostavljanje inovativnih ekosistemov in transformacij kultur ter strokovnjak za vzpostavitev visoko zmogljivih virtualnih timov, z zelo bogato izobrazbo in poslovnimi izkušnjami.

Prejšnja epizoda

Naslednja epizoda

Poslušaj več